MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

DİYETLER

<< 2298 >>

DEVAM: 1- Organların Diyeti, Hata ile Öldürme, Kasıtlı Öldürme ve Taammüden Öldürmeye Benzer Öldürme

 

5. İbn Abbas

 

- - (-)

17118 (1)- İbn Abb as bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diyet konusunda dişler ile parmakları kendi aralarında birbirlerine eşit saydı.

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/313) rivayet etti.

 

 

 

17119 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Diyet konusunda dişler kendi aralarında ve parmaklar kendi aralarında birbirlerine eşittirler'' buyurdu.

 

[sahih]

 

 

 

17120 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Diyet konusunda) bu ve bu başparmak ve serçe parmak birbirine eşittir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17121 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Diyet konusunda) bu ve bu -yani serçe parmak. ve başparmak.- birbirine eşittir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17122 (5)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başparmak. ve serçe parmağını birleştirerek: ''(Diyet konusunda) bu ve bu birbirine eşittir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

6. Ebu Musa el-Eş'ari

 

- - (-)

17123 (1)- Ebu Musa el-Eş'ari bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Diyet konusunda) parmaklar kendi aralarında birbirine eşittir" buyurdu.

 

Ravi der ki: Gılib'e: "(Her parmağın diyeti) onar onar mıdır?" dediğimde:

"Evet" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/688 (4557), Nesai, kasame (8/56), İbn Mace 2/886 (2654), Darimi, kasame (2/194) ve İbn Hibban, Mevarid 367 (1527) rivayet ettiler.

 

 

 

17124 (2)- Ebu Musa bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Diyet konusunda) parmaklar kendi aralarında birbirine eşittir'' buyurdu.

Şu'be der ki: Kendisine: "(Her parmağın diyeti) onar onar mıdır?" dediğimde: "Evet" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17125 (3)- Ebu Musa bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Diyet konusunda) parmaklar kendi aralarında birbirine eşittir'' buyurdu.

Şu'be der ki: "(Her parmağın diyeti) onar onar mıdır?" dediğimde: "Evet" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17126 (4)- Ebu Musa bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmakların her biri için (diyet olarak) onar deve vardır diye hükmetti."

 

[sahih]

 

 

 

17127 (5)- Ebu Musa el-Eş'ari bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Parmakların her biri için (diyet olarak) onar deve vardır'' buyurdu.

 

[sahih]

 

 

 

17128 (6)- Ebu Musa el-Eş'ari bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmakların her biri için (diyet olarak) onar deve vardır diye hükmetti."

 

[sahih]

 

 

7. Ubade

 

- - (-)

17129 (l)-Z Ubade der ki: " ... Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine ağırlaştırılmış olarak belirlediği diyette otuz tane üç yaşına girmiş dişi deve, otuz tane dört yaşına girmiş dişi deve ve kırk tane gebe deve ödenmesine hükmetti. Normal diyette ise otuz tane üç yaşına girmiş dişi deve, otuz tane dört yaşına girmiş yirmi dişi deve, yirmi tane iki yaşına girmiş dişi deve ve yirmi tane iki yaşına girmiş erkek deve ödenmesine hükmetti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefatından sonra develerin fıyatı artıp dirhemin değeri düşünce, Ömer b. el-Hattab diyet olarak verilecek devenin değerini ukiyye (gümüş) ile hesaplayarak altı bin dirhem değer biçti. Daha sonra tekrar develerin değeri artıp gümüşün değeri düşünce, Ömer b. el-Hattab her devenin değerini iki ukiyye olarak hesapIayıp iki bin dirhem ekledi. Sonra tekrar develerin değeri artıp gümüşün değeri düşünce, Ömer b. el-Hattab devenin değerini üç ukiyye olarak hesapIayıp diyeti on iki bin dirheme tamamladı. Diyetin değerini haram ayda üçte bir, haram bölgede ise üçte iki arttırdı. Böylece Harameyn'in diyet miktarını yirmi bin dirheme tamamlandı. Bedevilerden sahip oldukları sürülerden diyet alınır. Gümüş ve altın vermeye zorlanmazlar. Her kavimden sahip oldukları mallardan diyetin kıymeti alınır."

 

 

 

17130 (2)-Z Ubade der ki: "Şüphesiz ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) maden göçüğü altında kalan kişinin diyeti yoktur diye hükmetti ... " Sonrasında Ebu Kamil'in hadisinin (öncekinin) aynısını aktardı. Ancak isnadları değişiktir. Ebu Kamil hadisinde: "İshak b. Yahya b. el-Velid b. Ubade'nin bildirdiğine göre Ubade: "Bu, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hükmüdür" ibaresi; Salt rivayetinde ise: "İshak b. el-Velid b. Ubade'nin bildirdiğine göre Ubade: "Muhakkak ki bu, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hükmüdür" ibaresi geçmiştir.